1000 apelsiner senare

Foto: Asaf Kliger

Om jag har några cravings? Apelsiner, apelsiner, APELSINER! Jag kan äta exakt hur många som helst, och även efter en stor måltid när jag är proppmätt, så finns alltid extra utrymme för bara en apelsin till. 

Lyxigt, just när säsongen nu över vintern varit som bäst för dessa syrligt söta godsaker. 

Kroppen talar så tydligt om för mig just nu vad den vill ha och inte, och jag gör mitt bästa för att lyssna. Det är som att den skriker nej till vissa saker, som exempelvis väldigt nyttigt mörkt bröd med massa fröer, paprika och kanel. Mår illa av bara tanken. Och krispigt gröna saker som grönkål, broccoli och haricot verts, samt dessa oändligt många apelsiner ropar den högljutt yes till.

Förutom att apelsiner är så löjligt gott, så boostar ju dessa färgexplosioner till frukt immunförsvaret med C-vitamin. Och vitamin C hjälper dessutom kroppen att ta upp järn. Mitt järnvärde låg högt i början av graviditeten, men hade sjunkt rätt rejält vecka 10-14 och det var någonstans där denna craving tog fart, så jag misstänker starkt att detta hänger ihop. Kroppen är så smart.

Apelsiner är en ganska vanlig gravidcraving, kanske är det fler därute som behöver hjälp med järnupptaget?

Jag känner att även mitt risktänkande – och min tendens till oro – ökat rejält som gravid – och när jag ätit dessa mängder apelsiner ett tag så började jag fundera på om det kunde vara skadligt för mig eller bebisen och satt plötsligt och googlade. På Livsmedelsverket eller hos andra tillförlitliga källor fanns förstås inget noterat om att apelsiner kunde vara en risk för gravida, och snart befann jag mig i betydligt mörkare gränder på internet – och i en tråd fanns minsann en kommentar om någon som nästan dött av apelsiner pga det vita under skalet som satt sig och blockerat tarmarna. Sen kastade sig en fruktarian in konversationen och kontrade med att hen minsann minsann åt 15 apelsiner till frukost varje dag sedan flera år, och mådde prima ändå. Där någonstans vaknade jag upp och insåg att min oro gjort mig totalt okällkritisk, och jag tog mig snabbt bort från Familjeliv.se…

Och tog en apelsin till och funderade över det här med balansen mellan att ta in viktig gravid-information och släppa överdriven oro. Min grundregel nr 1 är i alla fall att hålla mig långt bort från alla internetforum, där oron liksom samlats i ett jättekluster och så himla lätt smittar.

Och istället bara fortsätta följa vad jag känner att min kropp signalerar och ge den just det, och när det behövs stämma av med barnmorskan om jag behöver veta mer.

Har du haft några gravidcravings?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s