FEM BRA YOGAPOSITIONER INFÖR FÖRLOSSNINGEN

Idag är jag jag 14 dagar (!!) förbi beräknad förlossning och underhåller mig med massor av förlossningsförberedande yoga här hemma. 😀

Här är fem bra yogapositioner att göra i väntan på bebis eftersom de är vidgande för muskler och ligament i bäcken och höfter. De ger både en stretch och ökad blodcirkulation som förbereder kroppen inför den starka fysiska upplevelse som förlossningen är. Kombinera dem gärna med djupa och avslappnade andetag. Eftersom de här övningarna görs för att mjuka upp bland annat i fogarna se rekommenderas jag inte att göra dem om du har bäckensmärta eller ömma fogar. 

CIRKLAR. Sitt i lätt meditationsställning med ena hälen framför den andra. Om du behöver för att kunna sitta rak i ryggen så lägg in en kudde under sittbenen. Börja cirkla med kroppen, känn hur sittbenen liksom får en liten massage mot underlaget. Cirkla ut åt ena hållet, fram, ut åt andra och tillbaka igen. Blunda gärna när du cirklar och hitta en rytm med andetaget. Här kan du använda visualisering och se framför dig hur ditt barn när det blir dags kommer att röra sig ner genom förlossningskanalen. Cirkla ca 10 gånger åt varje håll.

FJÄRIL. Sitt i samma sittposition som ovan, men sätt nu fotsulorna ihop. Sitt kvar på en kudde om det behövs. Vicka mjukt knäna upp och ner en stund. Stanna stilla, sträck upp ryggen och lyft fram bröstkorgen och luta litegrann framåt med så rak rygg du kan. Stanna några andetag.

KATT & KO. Hjälper dig att andas djupare och kan lindra spänningar i rumpa, ländrygg lår och bäckenbotten. Ställ dig på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna,  gör plats för magen. Andas in och titta framåt och räta ut ryggen och gör en mjuk svankande rörelse, slappa av i bäckenbotten och sätesmusklerna. Andas ut och titta ner och och in mot magen samtidigt som du rundar ryggen och spänner musklerna i sätet och bäckenbotten. Fortsätt så här ca 10 andetag. 

HÖFTCIRKLAR. Kliv fram med ena foten till utsidan av din ena hand och så att du har 90 graders vinkel i knät. Rör höfterna i stora cirklar ut åt ena hållet, fram, ut åt andra och tillbaka. Slappa av i bäckenbotten och cirkla ungefär 10 varv i takt med dina andetag och byt sedan riktning.

HÖFT- OCH BÄCKENSTRETCH. Sätt händerna på ditt lår nära knät och gunga höften fram och tillbaka och känn att du stretchar höftböjaren, bäckenbotten och baksida lår. Gunga ca 10 gånger fram och tillbaka i takt med dina andetag. Byt sedan ben och gör övning 4 igen 10 + 10 varv och fortsätt sedan med övning 5. 

En reaktion till “FEM BRA YOGAPOSITIONER INFÖR FÖRLOSSNINGEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s